Paradigma Minda 2009 . @Hak cipta tidak terpelihara. Semua Ilmu milik Allah semata-mata. Nyatakan rujukan.

Malaikat yang menjaga kita semenjak keciloleh : Mutalib Kasim..

بسم اللهرحمن نير رحيم


Setiap dari kita Allah telah utuskan Malaikat untuk menjaga kita dari saat dilahirkan.. untuk mengetahui siapakah Malaikat itu, sila hayati cerita di bawah..

Suatu hari seorang bayi bersiap-siap untuk dilahirkan ke dunia..

Dia bertanya kepada Tuhan, "Para malaikay di sini menyatakan bahawa esok Engkau akan mengirimkan aku ke dunia, tapi bagaimana cara saya untuk hidup di sana, saya begitu kecil dan lemah".

Allah S.W.T mengatakan , "Kami telah memilih satu malaikat untukmu, Ia akan menjaga dan mengasihani kamu sepenuhnya.

"Tapi di sini, di dalam syurga ini, apa yang saya pernah saya lakukan hanya menyanyi dan ketawa. ini sudah cukup untuk saya bahagia", tanya bayi itu kepada Tuhan.

"Malaikat mu itu akan menyanyi dan tersenyum kepadamu setiap hari, dan kamu akan merasa kehangatan cintanya dan menjadikan kamu lebih bahagia dari sebelumnya..

Bayi itu bertanya lagi " Tapi bagaimana saya boleh mengerti saat orang-orang berbicara kepadaku jika saya tidak mengerti bahasa yang mereka ucapkan."

Allah S.W,T menyatakan kepada bayi itu, "Malaikatmu itu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang belum pernah kamu dengar dengan penuh kesabaran dan perhatian, dia akan mengajarkan kamu cara untuk berbicara."

"dan apa yang saya akan lakukan saat saya ingin berbicara kepada-MU?"

"Malaikatmu itu akan mengajarakan bagaimana cara kamu berdoa".

"Tapi saya dengar, di bumi banyak orang jahat, Siapa akan melindungi saya nanti?" tanya bayi itu lagi..

Allah mengatakan "Malaikatmu itu akan melindungimu walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya".

"Tapi saya akan merasa sedih kerana tidak dapat melihatMU lagi"..

"Malaikatmu itu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu dapat kembal kepada-KU, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa berada di sampingmu"..

Saat itu syurga begitu tenang.. sehinggakan suara dari bumi dapat didengar.. dan ketika bayi itu bersiap-siap untuk dilahirkan dia bertanya dengan perlahan buat kali terakhir.
" Tuhanku, jika saya haru pergi sekarang bolehkah Engkau memberitahuku nama Malaikat yang akan menjagaku itu?"

Allah S.W.T menyatakan " Kamu akan memangil Malaikatmu itu..... IBU.."

Sahabat sekelian, kita tidak tahu Allah mengutuskan seorang IBU untuk kita untuk menjaga kita, hormati lah dia semasa IBU kita masih hidup kerana kita tidak tahu bila IBU kita akan pergi... ALLAHUALAM BI SAWAF

0 Comments:

Post a Comment